Woning energie label

Woning energie label

Banner 4 energielabelperfect.nl

Woning energie label. Voor verkoop of verhuur van een woning is een energie label verplicht. Er zijn verschillende labels, op deze pagina vertellen we je meer over de mogelijkheden. Je kunt ook direct een inspectie inplannen bij een erkend EP-adviseur voor een vaste prijs.

Heb je al een woning label? Let op want ze zijn slechts 10 jaar geldig! En je zult eerst een inspectie moeten inplannen voordat je een huis mag verkopen of verhuren dus wacht niet te lang.

Wat is een EPA label?

Sinds 2008 wordt bij opgeleverde woningen een EPA label voor de woning afgegeven. EPA staat voor Energie Prestatie Advies. In 2015 is dit uitgebreid naar bestaande en bewoonde huizen waar geen sprake is van mutatie.

Deze voorlopige labels zijn 10 jaar geldig, maar omdat er geen grondige inspectie heeft plaatsgevonden is de nauwkeurigheid van deze labels niet altijd even hoog.

Tot 2021 was het eenvoudig om de informatie aan te passen, sinds 2021 moet er een EP-adviseur langskomen.

Geldigheid woning energie label

Een definitief woning energie label is 10 jaar geldig. Als je in deze periode energiebesparende maatregelen doorvoert dan kan het voordeel opleveren om sneller een nieuwe inspectie uit te laten voeren. Als je een paar jaar voor verkoop zonnepanelen op het dak hebt gelegd dan valt jouw huis waarschijnlijk in een meer gunstige categorie.

Bij verkoop levert een A-label woning meer op dan een B-label woning. Je bent dan niet verplicht om een nieuwe inspectie aan te vragen maar een hoger energiekeurmerk voor de woning zorgt wel voor een hogere verkoopsom. De 10 jaar geldigheid is daarmee een uiterste datum maar je mag altijd eerder een nieuw woning energie label aanvragen.

Ben je eigenaar van een koopwoning maar ga je deze niet direct verhuren of verkopen? Dan hoef je na 10 jaar niet direct een nieuw huizen label aan te vragen. Je hoeft namelijk pas bij overdracht een definitief woning energie label te overleggen. Het mag uiteraard wel. Op basis van het advies kun je namelijk doelgericht aan de slag gaan om de energieprestaties van jouw woning te verbeteren.

Wat doet een EP-adviseur?

Als je de EP-adviseur spreekt dan krijg je naast een definitief woning label ook adviezen voor verbetering van de energieprestaties. Je gaat aan de slag met verbeteringen zoals een nieuwe ketel of zolderisolatie.

Moet je opnieuw betalen voor een aangepast label? Ja, helaas wel. Het is niet mogelijk om een bestaand label voor je woning aan te laten passen, er zal altijd een nieuwe inspectie plaatsvinden.

Dit was voor 2021 niet het geval, toen was de procedure eenvoudiger. Je betaalt in feite niet voor het label maar voor de inspectie. En een EP-adviseur werkt nou eenmaal niet gratis.

Energielabelperfect.nl biedt inspecties aan voor een vast tarief. Dan weet je vooraf wat de kosten zijn. Het nieuwe label wordt geregistreerd en je kunt dan altijd een digitale kopie downloaden via MijnOverheid.

Woning of zakelijk pand?

Een woning energie label verschilt niet zoveel van een energielabel voor een zakelijk pand. Toch zijn er wel verschillen in toetsing en classificatie. Zo moeten kantoorgebouwen vanaf 2023 minimaal een C-label bezitten, bij andere gebouwen is er (nog) geen minimum verplichting.

Het huizen label loopt net als bij zakelijke panden van A tot G maar er worden geen sancties gelegd op minder energiezuinige woningen. Als je echter in een woning met F-label woont dan betaal je waarschijnlijk teveel voor je energie. In plaats van je eigen huis stook je voor de achtertuin en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Niet bij nieuwbouw?

Bij oplevering van nieuwbouw zal er automatisch een EPA label voor de woning worden afgegeven. Dit label heeft eveneens een geldigheid van 10 jaar na afgifte. Je mag tussentijds uiteraard verbeteringen doorvoeren.

Wat betreft isolatiewaarde zal een nieuw pand goed scoren maar bijvoorbeeld zonnepanelen liggen niet standaard op alle daken. Bekijk dus niet alleen de letter score maar ook de adviezen van de EPA-adviseur.

Boete zonder huizen label

Heb je een label voor je woning nodig? De wachttijden kunnen flink oplopen dus wacht niet te lang met de aanvraag. Op Energielabelperfect.nl vind je snel een adviseur bij jou in de buurt. Zo kun je vaak dezelfde week nog een label energie voor je woning krijgen.

Je bent niet alleen verplicht om bij de overdracht een geldig woning label te overleggen, in de advertentie op funda of elders moet je de energieprestaties al vermelden. Anders riskeer je een boete van honderden euro’s. Daarnaast zal een label-A woning aanzienlijk meer opleveren dan een huis met een lagere score. Doe er je voordeel mee!

Banner 4 energielabelperfect.nl