Een nieuw energielabel aanvragen kost veel geld, kun je zelf energielabel berekenen? Als je het label nodig hebt bij verkoop of verhuur van een woning dan ben je verplicht om hiervoor een erkend EP-adviseur in te schakelen.
Als het nog niet zover is dan kun je zelf het energielabel van je huis berekenen. De uitkomst is wellicht niet 100 procent juist maar het geeft wel een indicatie. Hoe je online een energielabel kunt berekenen en waarom je dit wel of juist niet moet doen lees je op deze pagina.
Kun je zelf het energielabel berekenen?
In 2015 werd er voor ieder woonhuis in Nederland een voorlopig energielabel bepaald. Als je huiseigenaar bent dan kun je dit label opzoeken via MijnOverheid bij de informatie over je huis en daar klik je verder naar Kadastrale gegevens. Als je hier niets kunt vinden dan ben je waarschijnlijk niet de huiseigenaar. Als het huis op naam van je partner staat bijvoorbeeld of als je een huis huurt.
Via energielabel.nl kun je gratis de label score opzoeken. Deze informatie is openbaar voor alle huizen in Nederland. De voorlopige labels worden hier niet weergegeven omdat ze niet betrouwbaar genoeg zijn. Sinds 2021 is er een nieuwe methodiek ingevoerd waarbij een erkend EP-adviseur langskomt om het juiste label te bepalen.
Kun je zelf energielabel berekenen? Met online tools kun je zeker een begin maken met de kanttekening dat je deze score niet kunt gebruiken voor officiële doeleinden. Als je bijvoorbeeld jouw woning wilt verkopen of verhuren dan moet je een geldig energielabel kunnen overleggen.
Als je dit niet op tijd doet dan krijg je een fikse boete opgelegd. Als je wilt weten wat de energieprestaties van je huis zijn op dit moment dan kun je wel een begin maken.
Onze tip als je geen haast hebt: Bereken je energielabel eerst zelf voordat je een aanvraag indient. Als je binnenkort een huis wilt verkopen of verhuren dan kun je beter een inspectie aanvragen bij Energielabelperfect.nl. Daarover lees je verder meer.
Hoe kun je zelf energielabel berekenen?
Bereken je energielabel op basis van de volgende kenmerken:
- Bouwjaar: Een oudere woning zal doorgaans minder energie efficiënt zijn. Dit komt door de oorspronkelijke bouw maar ook achterstallig onderhoud kan een rol spelen. Als de spouwmuurisolatie 20 jaar oud is dan is deze isolatie waarschijnlijk verzakt en niet effectief meer.
- Woningtype: Een tussenwoning heeft aan weerszijden extra isolatie dankzij de buren. Op een hoek verlies je meer warmte in de winter, een vrijstaande woning verbruikt zonder isolatie het meeste.
- Isolatie: Je kunt de spouwmuren isoleren of de vloer tot aan het dak. Let ook op HR glas, dubbel glas is niet voldoende om de temperatuur binnen en buiten gescheiden te houden.
- Verwarming: Het type CV-ketel en het soort verwarming heeft invloed op energieprestaties en daarmee de score op het energielabel.
- Verduurzaming: Liggen er zonnepanelen op het dak? Is er een warmtepomp aanwezig? Dit zijn belangrijke aanpassingen die rendement opleveren.
Zelf energielabel berekenen blijft een schatting. Je kunt op basis hiervan bepalen of je voor een officiële inspectie maatregelen treft. Dan heb je bij verkoop of verhuur direct een betere score om te laten zien.
Waarom zelf het energielabel van je huis berekenen?
Als je een label hebt dat nog geldig is dan hoef je niet direct een inspectie volgens de nieuwe standaard aan te vragen. Het is wel zo dat bij veel oudere labels een lagere score is toegekend omdat er te weinig informatie voorhanden was. Een huis met label B is lastiger te verkopen dan een huis met label A.
Daarnaast is het mogelijk dat je verbeteringen hebt doorgevoerd die op het energielabel niet meegenomen zijn. Als blijkt dat jouw label verouderd is dan kun je na controle een energielabel inspectie aanvragen via Energielabelperfect.nl.
Ik wil een huis kopen of huren
Zelf berekenen van een energielabel voor een woning die je niet bezit is ook een optie. Als je bijvoorbeeld een huis op het oog hebt om te kopen of huren en je wilt controleren of het label eigenlijk wel klopt. Verkopers en verhuurder zijn verplicht een geldig label te overleggen maar labels die volgens de oude norm zijn bepaald kloppen lang niet altijd. Ze zijn wel 10 jaar geldig na afgifte.
Als je een verouderd energielabel krijgt voorgeschoteld dan is het niet zo ingewikkeld om een eigen controle uit te voeren. Je kunt de eigenaar verzoeken om een nieuw label. Als het vorige energielabel nog geldig is hoeven ze hier geen medewerking aan te verlenen maar het kan tijdens onderhandelingen wel worden besproken. Hoe energiezuinig een woning is heeft namelijk een flinke impact op het energieverbruik.