Hey Siri, zoek energie label… Hey Google, zoek energielabel voor woningen… We leven in het smart home tijdperk maar op deze eenvoudige vraag hebben ‘slimme’ assistenten geen antwoord. Iedere woning in Nederland heeft een label met informatie over de energieprestaties, toch is het voor velen een raadsel waar dit vindbaar is.
Ik zoek mijn energielabel, wie kan me helpen? Op deze pagina leggen we niet alleen uit hoe je erachter komt wat het label is van jouw huis, je kunt ook direct een inspectie aanvragen voor een nieuw label. Zoek je energielabel op online, zonder hulp van Siri, Google Assistant of Alexa.
Ik zoek mijn energielabel
Er zijn steeds meer smart home toepassingen. Denk aan LED-verlichting die automatisch uitschakelt als je niet thuis bent, dit bespaart je energie. Of een zelflerende thermostaat die zorgt voor een aangename temperatuur in huis met een minimum aan energieverbruik.
Slimme toepassingen in huis kunnen je helpen de woning energieneutraal te maken, bijvoorbeeld in combinatie met zonnepanelen. Smart home assistenten zoals die van Apple, Google en Amazon zijn heel praktisch om deze slimme producten te bedienen.
Je stelt een vraag en je krijgt een antwoord, zo eenvoudig kan het zijn. Maar op het verzoek “zoek energie label” krijg je geen antwoord. Dat is best vreemd aangezien ieder huis in Nederland verplicht een label moet bezitten.
Toch is deze informatie die gewoon openbaar en gratis vindbaar is op het internet. Google, zoek energielabel voor woningen! Hoezo begrijp je de vraag niet? Wees gerust, Energieperfect heeft het antwoord.
Zoek energielabel voor woningen
We willen niet te negatief overkomen, smart home assistenten zijn echt reuze handig. Zeker als je slimme, energiebesparende producten in huis hebt. Maar er zijn ook zeker gaten in deze software, en dan hebben we het niet over ventilatiegaten.
Zoek je energielabel gratis op via energielabel.nl, dit is een website van Milieu Centraal. Zo eenvoudig is het; voer je adresgegevens in en je krijgt te zien hoe jouw huis geregistreerd staat. Deze database is openbaar, zoek energie label voor woningen door heel Nederland als je dit wilt.
Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als je een huis wilt kopen en vooraf wilt controleren wat de energieprestaties zijn. Als je echter een woning wilt verkopen dat is het van belang dat deze informatie juist is.
Zoek je energielabel zelf maar eens op via bovenstaande website. Zie je een score die lager is dan je zou verwachten? Of zie je helemaal geen waardering staan?
Mijn huis heeft geen energielabel!
Ik zoek energie label maar ik krijg geen resultaat! Als jouw smart home én de website van Milieu Centraal je in de steek laten dan kan hier een heel eenvoudige verklaring voor zijn. In Nederland is het namelijk sinds 2015 verplicht dat iedere woning een label heeft. Maar het eerste, voorlopige label dat destijds toegekend werd kwam uit statistische informatie.
In plaats van jouw huis te controleren werd er een schatting gemaakt via een algoritme. Als jouw woning slechts een voorlopig label heeft dan kun je dit niet meer vinden op energielabel.nl. Dit was voorheen wel het geval maar deze informatie is niet betrouwbaar genoeg. Een label is 10 jaar geldig, daarom zullen er tot 2025 veel woningen zijn waar weinig of geen informatie over te vinden is.
Zoek je het energielabel en zie je alleen een letter staan zonder verdere toelichting? Dit is mogelijk, tot 2021 was het namelijk mogelijk om als huiseigenaar zelf een definitief label online aan te vragen. De bestaande informatie in het systeem kon je zelf aanvullen om zo een meer accurate score te krijgen.
Uiteraard was dit niet de meest nauwkeurige manier om een label te bepalen, daarom moet je tegenwoordig een EP-adviseur inschakelen voor een definitief label. Via energieperfect.nl kun je direct een afspraak inplannen.
Een definitief label dat voor 2021 is geregistreerd blijft 10 jaar geldig, dit betekent echter niet dat de informatie na 10 jaar nog steeds klopt. En dat kan problemen opleveren bij verkoop of verhuur van een huis.
Energielabel aanvragen
Bij verkoop of verhuur van een woning ben je verplicht om een energielabel te verstrekken. De informatie moet juist zijn. De huidige inspecties door erkende EP-adviseurs zijn niet gratis maar bieden wel veel praktische informatie en verbeterpunten. Heb je alleen een voorlopig label of is de score verouderd?
Vraag dan een nieuw energielabel aan via Energieperfect.nl. Het betreft een officiële keuring die 10 jaar geldig blijft. Afhankelijk van jouw regio kun je vaak al binnen enkele dagen een afspraak inplannen, bekijk de website voor meer informatie.
De woning is bijna verkocht en de verkoopmakelaar vraagt naar alle papieren over de woning. “Zoek uw energielabel op, die is belangrijk.” Ehm, waar heb ik die liggen? In de kast, ergens digitaal in Dropbox, waar eigenlijk?
Zoek uw energielabel van de woning op tijd op, dit is namelijk verplicht om te overleggen bij de overdracht van een huis. Zowel bij verkoop als verhuur.
Zoek energielabel via MijnOverheid
Waar vind ik mijn energielabel? Op papier of digitaal? U hoeft niet in alle kastjes te zoeken, u vind uw energielabel in MijnOverheid.
Log in via DigiD, ga naar de Kadastrale gegevens bij Wonen en het meest recente label is hier te vinden. Deze optie is specifiek voor huiseigenaren of huurders, nieuwe bewoners kunnen uiteraard niet via hun eigen pagina een label van een andere woning opzoeken. Gelukkig is het label van iedere woning vrij opzoekbaar.
Zoek uw energielabel voor woningen waar u (nog) niet woont via energielabel.nl. Dit is een website die beheerd wordt via Milieu Centraal. Voer de gegevens in die bekend zijn zoals postcode en huisnummer.
Aan iedere woning in Nederland is een label gekoppeld. Indicaties die in 2015 werden afgegeven zijn hier niet meer te vinden, online aanvragen voor 2021 nog wel. Zo zoek je het energielabel op voor ieder huis dat interessant is om te kopen of huren. Vergelijk meerdere adressen en bekijk welke woning het meest duurzaam is.
Nieuw energielabel aanvragen
Typ ‘zoek energielabel’ in via Google en u vindt snel en gratis het label voor een specifiek woonadres. Dit betekent echter niet dat de informatie nog juist is.
Als er bijvoorbeeld een verbouwing heeft plaatsgevonden of na het leggen van zonnepanelen verandert de situatie. ‘Zoek energielabel woning’ levert dan niet het gewenste resultaat op. Als huiseigenaar kan het voordelig zijn om een nieuw energielabel aan te vragen. Hier zijn kosten aan verbonden maar het biedt wel een aantal voordelen.
In 2015 werd de verplichting voor energielabels ingevoerd. Omdat het onmogelijk was om alle huizen in Nederland te inspecteren werd er een voorlopig label toegekend. Waar vind ik mijn energielabel? Via MijnOverheid of energielabel.nl.
Maar als het een voorlopig label betreft dan klopt de informatie wellicht niet (meer). Een label is 10 jaar geldig maar dit betekent niet automatisch dat het nog steeds up-to-date is.
Vindt u dat uw energielabel voor de woning niet meer klopt? Vraag dan een inspectie aan via energielabelperfect.nl. Een hogere score leidt tot een hogere verkoop- of verhuurwaarde.
Stappenplan voor de verkoper of verhuurder
Zoek uw energielabel op door deze stappen te volgen:
- Zoek uw energielabel via MijnOverheid
- Download het label en voeg het toe aan de documentatie
- Draag het over aan de koper of huurder
Is uw energielabel verouderd? Vraag dan een keuring aan via energielabelperfect.nl. Binnen enkele dagen komt er een erkende inspecteur langs om de woning op te nemen. Die zal het rapport opmaken. U vindt uw energielabel vaak al de volgende dag in de mailbox.
Stappenplan voor de koper of huurder
Zoek je energielabel door deze stappen te volgen:
- Zoek je energielabel op via energielabel.nl
- Vul de adresgegevens in
- Bekijk de label informatie zoals deze geregistreerd staat
Als de verkoper of verhuurder nog geen definitieve keuring heeft laten uitvoering dan kan de informatie mogelijk verouderd zijn. Zoek het energielabel van de woning dan niet zelf op maar vraag het aan de verkoper, verhuurder of makelaar.
Het is verplicht om het label te overleggen bij verkoop of verhuur. Zo weet je als nieuwe bewoner wat je te wachten staat en kun je de energiekosten berekenen. Of je reserveert een bedrag in de hypotheek voor verduurzaming van de woning.
Klopt mijn WOZ-waarde?
De WOZ-waarde van een woning heeft invloed op zaken als de gemeentelijke belastingen evenals de hoogte van de huur. Vindt u uw energielabel niet juist en zou het lager moeten zijn? Dan is het mogelijk om een nieuw label aan te vragen waarmee u in beroep kunt gaan tegen de vastgestelde WOZ-waarde.
In de meeste gevallen hebben bewoners een verouderd label die te laag uitvalt, er zijn echter situaties waarin een automatische toekenning juist te positief uitvalt. En een huis met een A score terwijl het eigenlijk een D label woning betreft betekent hogere lasten.
Zoek je energielabel op, als je vermoed dat de score niet juist is laat dan een inspectie uitvoeren. Een nieuw energielabel is 10 jaar geldig.