Zoek mijn energielabel

Zoek mijn energielabel

Banner energielabelperfect.nl

Het komt regelmatig voor; verkopers of verhuurders verzoeken de makelaar “zoek mijn energielabel” terwijl ze niet weten dat je dit zelf op ieder moment kunt opvragen. Er zijn zelfs meerdere manieren om energielabels op te zoeken. De meest eenvoudige manier is via Milieu Centraal, vind je energielabel snel via de website energielabel.nl. Maar dat is niet de enige optie. Voor meer informatie over energielabels aanvragen ben je hier op Energielabelperfect aan het juiste adres.

Energielabel zoeken

Het antwoord op de vraag “ik zoek mijn energielabel, waar kan ik die vinden?” is heel eenvoudig te beantwoorden: Op de ‘zoek mijn energielabel’ pagina van Milieu Centraal. Je gaat direct naar energielabel.nl en je kunt vervolgens iedere woning in Nederland opzoeken. Vul het type woning in, de postcode en huisnummer, klik op de ‘check’ knop en je ziet het label zoals deze geregistreerd staat. Er zijn echter enkele uitzonderingen, als je niet direct het energielabel vindt dan moet je rekening houden met de volgende mogelijkheden.

  • Je moet een woningtype kiezen, koop of huur. Controleer of het een koop- of huurwoning betreft.
  • Wellicht heb je de adresinformatie niet juist ingevuld. Je hoeft geen straatnaam in te vullen, wel een postcode met huisnummer.
  • Heeft het adres een toevoeging? Zo ja, dan moet je deze ook invullen in het juiste veld.
  • Als het een voorlopig label betreft zoals deze zijn uitgegeven in 2015 dan wordt er geen score weergegeven. Deze informatie kan namelijk achterhaald zijn. Via Energielabelperfect.nl kun je een nieuw label aanvragen.

Het voordeel van deze website is de toegankelijkheid. Je hoeft niet eerst in te loggen en deze service is gratis. Je kunt zelfs labels opzoeken van andere adressen. Als je van plan bent een huis te kopen of huren dan kun je alvast de energiewaarde opzoeken wat natuurlijk handig is. Vind je een energielabel en wil je het certificaat downloaden? Dat is helaas niet mogelijk via deze site. Lees verder waar je dit kunt doen, we leggen ook uit hoe je via Energielabelperfect een nieuwe keuring kunt aanvragen.

Over Milieu Centraal

Je vind je energielabel op een subpagina van Milieu Centraal. Wie is deze organisatie en waarom hebben zij informatie over de energieprestaties van alle woningen in Nederland? Milieu Centraal is een stichting die bestaat sinds 1997. Het betreft een initiatief van de overheid, de meeste inkomsten komen nog steeds vanuit de regering.

Daarnaast voeren ze werkzaamheden uit en bieden ze diensten aan om extra inkomsten te genereren. De stichting heeft enkele tientallen werknemers en er wordt samengewerkt met onder andere opleidingen, overheidsinstanties en bedrijven. Omdat energielabels behoren tot de openbare informatie heeft de overheid ervoor gekozen om via Milieu Centraal de labels toegankelijk te maken.

Drie stappen naar het energielabel

Via deze drie stappen kun je de huidige label informatie opzoeken of een nieuw label aanvragen:

1. Zoek mijn energielabel

Wil je snel controleren wat de waardering is van jouw woning of van een ander huis in Nederland? Zoek je energielabel dan via energielabel.nl. Als er een definitief label beschikbaar is dan zul je hier direct de juiste informatie te zien krijgen. Je kunt hier echter geen documenten downloaden, daarvoor moet je op de website van MijnOverheid zijn.

2. Vind je energielabel

Als je een digitale kopie wilt hebben van het label dan moet je de eigenaar zijn van de woning. Huurders of geïnteresseerde kopers kunnen dit label niet direct opvragen, dit verloopt altijd via de eigenaar.

Je vindt je energielabel via de Kadastrale gegevens op de website van MijnOverheid. Je kunt hier inloggen met DigiD. Je kunt dan direct een digitale versie van het volledige label downloaden. Betreft het een verouderd label of klopt de informatie niet meer? Dan kun je beter een nieuw label aanvragen.

3. Vraag een nieuw energielabel aan

In 2015 heeft iedere woning in Nederland een voorlopig label gekregen met een geldigheid van 10 jaar. Als er iets verandert in de situatie of de termijn is verstreken dan moet je een inspectie laten uitvoeren door een erkend EP-adviseur.

Wacht hier niet te lang mee want in 2024 zullen veel huiseigenaren een nieuw label aanvragen. Het nieuwe label wordt door de inspecteur ingeschreven in het Kadaster en heeft een geldigheid van 10 jaar.

Vind je energielabel via de website van Milieu Centraal, via je persoonlijke account op Mijn Overheid of vraag een inspectie aan via Energielabelperfect.

Banner energielabelperfect.nl