Zuinigheidslabel D

Zuinigheidslabel D

Banner 2 energielabelperfect.nl

Heeft jouw huis zuinigheidslabel D? Dan wordt het misschien eens tijd om na te denken over verduurzaming. Voor jezelf of om de waarde van je huis te verhogen bij verkoop. Wat het verschil is tussen zuinigheidslabel C en D en hoe je een woning optimaal kunt verduurzamen leggen we uit op deze pagina.

Wat is zuinigheidslabel D?

Als je naar de schaal A t/m G kijkt dan lijkt zuinigheidslabel D in het midden te staan. Dat klopt als je voor het gemak even vergeet dat er ook nog A+, A++, A+++ en A++++ bestaat. Als je die energielabels meetelt in de ranglijst dan komt zuinigheidslabel D opeens veel minder goed uit de bus.

De ranglijst loopt van groen (uitstekende energieprestaties) tot rood (niet energie efficiënt). Label D is geel, niet goed maar ook niet slecht. Gemiddeld dus maar is dat goed genoeg?

Als je in een huis met zuinigheidslabel D woont dan is de basis in orde. Denk aan vloerisolatie en dubbel glas. Maar geen vloerverwarming of HR++ glas. Je kunt dus goed wonen maar er is zeker ruimte voor verbetering.

Wat betekent het om in een label D huis te wonen?

  • De vloer voelt koud aan omdat de vloerisolatie beperkt is.
  • De CV-leidingen zijn niet in alle ruimten geïsoleerd.
  • Er is geen HR107 combi-ketel aanwezig.
  • Er gaat veel warmte verloren bij de ramen.

Deze beperkingen hebben 2 belangrijke gevolgen. In de eerste plaats geniet je niet optimaal van wooncomfort zoals dit bij zuinigheidslabel C en hoger het geval is. Verder betaal je meer voor energie wat je direct zult merken aan de energiekosten.

Moet je een label D huis verduurzamen?

Als je een koophuis hebt dan moet je in het bezit zijn van een geldig label. Als je een nieuw label nodig hebt bij verkoop of verhuur van je huis dan kun je die aanvragen via Energielabelperfect.nl.

Dit betreft een erkend label dat 10 jaar geldig is na afgifte. Voor standaard woningen wordt er een vast, laag tarief berekend. Je kunt ervoor kiezen om voor het uitvoeren van een inspectie de woning te verduurzamen, je kunt het ook later doen.

Bij een zuinigheidslabel D kan het voordelig uitpakken om voordat je gaat beginnen met verduurzamen alvast een label inspectie aan te vragen. Dit betekent wel dat je achteraf nogmaals de woning moet laten toetsen omdat de situatie is veranderd.

Maar zeker bij dit soort huizen is professioneel advies onontbeerlijk. Anders werk je als het ware blind en betaal je meer dan nodig is. Een erkend inspecteur is namelijk ook een adviseur, iemand die je in de juiste richting wijst. Als bijvoorbeeld blijkt dat er veel warmte verloren gaat via het dak dan kan de inspecteur aanbevelen om het dak te isoleren.

Wordt de zolder niet gebruikt of alleen voor opslag? Dan kun je kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dan heb je een ruimte die je niet meer hoeft te verwarmen wat je veel bespaart aan energiekosten. Het zijn dit soort praktische adviezen die een erkend EP-adviseur je zal geven.

Wil je naar zuinigheidslabel C of liever naar B of A? Iedere sprong omhoog gaat gepaard met investeringen. Er is een stappenplan met adviezen die de inspecteur je zal uitleggen.

Zo kun je beginnen met zonnepanelen leggen maar zonder deugdelijke isolatie heb je veel meer panelen nodig om de woning optimaal van energie te voorzien.

Zomaar lukraak gaan isoleren heeft dus weinig zin. Natuurlijk zal spouwmuurisolatie weer een stap in de goede richting zijn maar als er enkel glas in de ramen zit dan kun je beter dat als eerste aanpakken.

Zuinigheidslabel D voor huurwoningen

Het label D komt veel voor bij huurwoningen. Vanaf 2030 mogen verhuurders niet langer huizen met label E, F en G verhuren. Dit betekent dat ze eerst die woningen zullen verduurzamen en huurhuizen met zuinigheidslabel D staan achter in de rij.

Daarmee valt dit label een beetje tussen wal en schip in. Er is ruimte voor verbetering maar de situatie is niet direct reden voor ingrijpen. Informeer bij de verhuurder wat de planning is voor renovatie en informeer wat je zelf kunt doen om een huurhuis zuiniger te maken.

Alleen de eigenaar van de woning kan een energielabel aanvragen via Energielabelperfect.nl. Huurders kunnen via de verhuurder het label opvragen. Als ze geen informatie hebben dan handelen ze in strijd met de wet.

Banner 2 energielabelperfect.nl