Zuinigste energielabel

Zuinigste energielabel

Hier vraag je in 5 simpele stappen een energielabel aan

Het zuinigste energielabel voor een huis is label A, toch? Ja en nee. Het zuinigste energielabel is namelijk A++++. Als je in een standaard label A huis woont dan zit je dus 4 plussen onder het maximum. Uiteraard is A al een zuinig energielabel maar het kan beter, veel beter zelfs. Of dit van belang is en hoe je die extra plussen verdient leggen we uit op de pagina. Wil je weten hoe zuinig jouw woning is? Dan kun je op Energielabelperfect.nl een inspectie aanvragen.

Wat is het zuinigste energielabel?

Huizen in Nederland moeten een label hebben met een indicatie van de energieprestaties. Dit is sinds 2015 verplicht voor alle woningen, daarvoor gold deze regel alleen voor nieuw opgeleverde huizen.

Sinds 2021 is de methode om huizen te beoordelen veranderd. De nieuwe methode gaat volgens de NTA 8800 standaard en er moet een inspecteur langskomen om de toetsing objectief en onafhankelijk uit te voeren. Het zuinigste energielabel is A++++ maar wat houdt dit precies in?

Wat is een zuinig energielabel?

De schaal loopt van A t/m G. A is een zuinig energielabel en G is juist niet zuinig. Om te bepalen welke letter goed is en welke beter is er naast de letteraanduiding ook een kleurverloop te zien. Rood is zeer inefficiënt, oranje gaat de goede kant op en groen staat voor een zuinig energielabel.

Vanaf label C kom je in het groene gebied maar label A is het zuinigste energielabel. Dan komen we op de 4 plussen.

4 keer + op je energielabel

Je hebt een woning met A-label, dat is groen en goed toch? Ja, maar niet zo goed als je misschien zult vermoeden. Eigenlijk zit je niet bovenaan de schaal maar iets boven het midden. Dit komt omdat de schaalverdeling eigenlijk misleidend is.

Toen het systeem werd ingevoerd scoorde nieuwbouwwoningen eigenlijk altijd A. Om differentiatie aan te brengen werden er 2 plussen aan toegevoegd om aan te geven dat er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak lagen.

Maar zelfs dat bleek niet voldoende te zijn om onderscheid te maken. In plaats van de schaal helemaal te vervangen werd besloten om 2 plussen toe te voegen aan de schaal. Dit is gekoppeld aan de nieuwe BENG score.

banner 3

Wat is BENG?

Als je geen geld meer wilt uitgeven aan energie dan is BENG heel belangrijk. Bij de introductie van de nieuwe standaard wordt er namelijk gelet op de BENG eisen. Als je een nieuwbouw woning laat bouwen dan moet deze voldoen aan BENG-2.

Dit houdt in dat het maximale energieverbruik niet hoger mag liggen dan 30 kWh/m2. Een A+++ label kan deze score hebben. Heb je echter een nul-op-de-meter woning? Dan ligt het verbruik op 0 kWh/m2 en krijgt de woning het zuinigste energielabel A++++ toegekend. Dit heeft niet alleen invloed op de woningwaarde bij verkoop, het zorgt ook voor minder energiekosten.

Nul op de meter betekent niet dat er geen energieverbruik is. Integendeel, als je in een zeer energiezuinig huis woont dan hoef je niet meer te letten op de stand van de verwarming of het verbruik in huis.

Als je in een label G huis woont dan denk je wel tweemaal na voordat je de verwarming een graadje hoger zet. De woning is in dit geval optimaal geïsoleerd en je wekt zelf groene stroom op zodat jouw huis geen fossiele brandstof hoeft te gebruiken om toch comfortabel te wonen. En dat wordt ‘beloond’ met een A++++ label.

Van A++ naar A++++

Hoe kom je van A++ naar A++++? Als je een nul-op-de-meter woning hebt dan heb je voor 2021 een A++ label gekregen. Dit label is 10 jaar geldig. Als je echter nu een nieuwe inspectie aanvraagt via Energielabel.nl dan zul je waarschijnlijk label A++++ krijgen wat bij verkoop of verhuur interessant is. Daarnaast krijg je bij iedere inspectie door een EP-adviseur praktische tips om je woning te verduurzamen. Dus ook als jouw huis op dit moment lager scoort.

Als je voor A++++ gaat dan moet de isolatie optimaal zijn. Naast gevelisolatie en dakisolatie moet de kierdichting ook in orde zijn, er is een warmtepomp aanwezig, er zijn zonnepanelen en de ventilatie moet mechanisch zijn. Dat laatste punt wordt vaak over het hoofd gezien en daarmee loop je het zuinigste energielabel mis. Ventilatie betekent doorstroming van lucht.

De luchtstroming gaat van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Als dit met mechanische toevoer gebeurt dan is dit efficiënter dan met roosters. Vergeet naast isoleren dus niet de ventilatie aan te pakken. Zo scoor je het zuinigste energielabel voor jouw woning.