Energielabel berekenen

Energielabel berekenen

Banner 4 energielabelperfect.nl

Energielabel berekenen, waarom eigenlijk? Jouw huis heeft een label A, label G of ergens daar tussenin. Dit geldt voor iedere woning in Nederland. Het kan een voorlopig energielabel zijn of een definitief label. Hoe kun je zelf het energielabel berekenen en waar vind je de juiste tool?

👉 Het antwoord is waarschijnlijk niet wat je zou verwachten, lees snel verder!

 

Hoe kun je zelf het energielabel berekenen?

Iedere huur- of koopwoning heeft een bepaalde energiewaarde. Voor 2015 was dit vooral een kwestie van “wat tocht het hier binnen!” of “ik bekijk de sneeuwpop buiten in mijn hemd binnen, zo warm is het hier!”.

Dat was geen objectieve meting, er is steeds meer focus gekomen op de duurzaamheid van woningen. Toen werd het energielabel geïntroduceerd. Net zoals op de koelkast of andere apparatuur in huis maar dan specifiek op de energiezuinigheid voor woningen.

De eerste versie van het label werd bepaald via standaard informatie over energieprestatie van huizen in Nederland. Dit wordt een voorlopig label genoemd. Toen kon je het energielabel zelf berekenen en doorgeven aan de juiste instanties.

Dit was eenvoudig maar niet echt volledig. De meeste bewoners kennen immers niet de energiewaarde van hun eigen woning en weten niet precies wat spouwmuurisolatie betekent of welke type CV-ketel er op zolder hangt.

Het energielabel van een huis berekenen vereist meer kennis van zaken en dat vond de overheid ook. Daarom moet je sinds 2021 een erkende inspecteur langs laten komen die jouw huis uitvoerig zal beoordelen. Dit is een onafhankelijke energiespecialist die hiervoor een training heeft gevolgd.

Rekenmethodiek definitief energielabel

De adviseur komt bij u langs en vult verschillende documenten in waar hij het energielabel van je woning bekijkt. Hij bekijkt de aanwezige isolatie en geeft aan waar je huis energiezuiniger kan worden gemaakt en waar hoog energieverbruik vandaag komt.

Om energiepresatie van je woning te berekenen op het hoogste niveau wordt er gekeken op je een warmtepomp en zonnepanelen hebt. Want wanneer je het fossiele energiegebruik kan verlagen door een hoger aandeel hernieuwbare energie, zal dit je energielabel verbeteren.

Naast het energielabel van de woning berekenen krijg je advies over verbeteringen die je kunt doorvoeren. Heel mooi maar je wilt wellicht zelf gaan rekenen. Is er een energielabel berekenen tool? Ook hier is het antwoord langer dan een eenvoudige link op deze pagina. Maar we helpen je wel op weg!

Energielabel laten berekenen online

Op het internet vind je allerlei web apps die je in staat stellen zelf de meest complexe berekeningen te maken. Dan zal er ook wel zoiets zijn als het energielabel berekenen online toch? Nee, niet echt of beter gezegd niet meer. Voor 2021 mocht je namelijk zelf wijzigingen doorgeven en online een nieuw label aanvragen.

Milieu Centraal of de overheid

Als je nu naar de websites van de overheid of Milieu Centraal gaat dan zul je geen ‘energielabel zelf berekenen’ tool meer vinden. Je vindt alleen informatie over voorbeeld berekeningen en een toelichting op de wijze waarop de score tot stand komt.

Die toelichting geeft direct aan waarom het energielabel van je woning zelf berekenen niet langer mogelijk is. Er zijn namelijk een aantal zaken die kritisch afgewogen moeten worden en dit kan of mag je niet zomaar zelf doen.

Dat lijkt niet helemaal eerlijk maar eigenlijk werkt het in jouw voordeel. De uitslag van een erkend inspecteur via een keuring die je op energielabelperfect.nl kunt aanvragen biedt objectief bewijs.

Dit is een officieel document met een geldigheid van 10 jaar, of tot het moment dat je verbeteringen aanbrengt. Dat laatste is een goede reden waarom het energielabel berekenen zelf tekort schiet.

Definitief energielabel laten berekenen

Je kunt vierkante meters tellen, kubieke meters en noteren wat het bouwjaar van de CV-ketel is. Het bouwjaar speelt een rol, of het een vrijstaande woning of appartement betreft etc. Dat is allemaal niet zo heel ingewikkeld, het energielabel van je huis zelf berekenen is zeker niet onmogelijk.

Het verschil tussen een particuliere bewoner en een gecertificeerde inspecteur is de achterliggende methodiek en kennis van zaken. Zo kan de inspecteur aangeven welke zaken voor verbetering vatbaar zijn.

Label A+++, hoe krijg je die?

Als je nu bijvoorbeeld uitkomt op label C terwijl je met een zonneboiler of zonnepanelen uitkomt op B. Met extra isolatie en ventilatie ben je op weg naar A+++. Naast het definitief energielabel berekenen zal de inspecteur deze verbeterpunten in kaart brengen en dat is waardevolle informatie.

Je ziet dat het energielabel berekend wordt en verbetert bij een energiezuinig huis. Energielabel verbeteren? Dan zullen energiebesparende maatregelen nodig zijn die worden gekeurd door een gecertificeerde energieadviseur.

Energielabelperfect werkt samen met diverse partijen in Nederland, specialisten in bouwkundige keuringen en energielabels. Zij beschikken over een landelijk netwerk aan gecertificeerde inspecteurs die vaak al met enkele dagen langs kunnen komen.

Zij kunnen het energielabel van jouw huis berekenen op basis van een visuele inspectie en hun eigen professionele tools. Wil je weten wat je huidige energielabel is? Klik dan hier.

Er wordt niet gehakt of gebroken, er wordt wel nauwkeurig naar de woning gekeken zodat het resultaat echt klopt. Het officiële energielabel voor woningen wordt vervolgens geregistreerd in het Kadaster, je kunt dit zelf via MijnOverheid inzien of downloaden.

Heb je onlangs het pand verduurzaamd en wil je de woning nu gaan verkopen? Laat dan een nieuw energielabel berekenen, een hogere score doet de waarde van je huis of appartement stijgen.

Banner 4 energielabelperfect.nl

4 gedachten over “Energielabel berekenen”

 1. Geachte heer, mevrouw,
  Ik bewoon vanaf 1990 een huurwoning (eengezins-) van een woningcorporatie. Ben ook oprichter/voorzitter van het huurderscollectief (huurders in onze buurt). Onze woningen hebben verkooplabel. De verhuurder doet slechts het noodzakelijke onderhoud, maar niets extra. Woningen met huurlabel kunnen tegen maandelijkse vergoeding zonnepanelen krijgen, maar wij niet. Na lang zeuren en drammen kreeg ik toestemming om voor eigen kosten een zonnesysteem aan te leggen. Dit is gebeurd in juni 2022, professioneel, 11 Duitse panelen, schuine dak op het Zuiden, geheel zelf betaald, werkt prima.
  De verhuurder laat nu inspecties uitvoeren voor het energielabel. Bij mij zijn ze nog niet geweest, maar ik heb begrepen, dat de zonnepanelen worden meegeteld voor het nieuwe label. Dat zou wat mij betreft niet redelijk zijn, want zo kan de maximum huur nog verder stijgen en betaal ik dubbel. Onze huizen kennen een qua isolatie lek dak. De zolder is in de winter steenkoud en in de zomer loeiheet. Drie jaar terug is dit onderzocht met IR foto’s. De uitvoerder daarvan vertelde mij zijn conclusie: Jullie stoken voor de vogeltjes. Er zijn huurders die op eigen kosten de zolder hebben geïsoleerd. Toch is dit meegeteld voor het label, zij kregen niet C maar het B label. Inspecties worden uitgevoerd in 5 – 10 minuten, soms wordt alleen naar de CV ketel gekeken. Die is twee jaar oud, maar de goedkoopste ketel (klasse CW3) van het goedkoopste merk (AWB). Deze ketel is minder zuinig dan zijn verouderde voorganger. Graag uw reactie op met name dat meerekenen van (eigen) zonnepanelen en dakisolatie. Met de verhuurder wil ik aansturen op een contra-expertise, waarbij ik 6 – 8 woningen wil onderwerpen aan een nieuwe inspectie (inderdaad ben ik geïnspireerd door RadarTV). Kunt u daarvoor een richtprijs noemen? Het betreft allemaal eengezinswoningen in dezelfde buurt. Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Hans Holtman

 2. Ik wil graag online checken of het loont om een expert in te schakelen. Heb nu C maar een bevriende makelaar verwacht dat het B zou moeten zijn. Kan ik dan nergens online eenindicatie krijgen? Als het C blijft doe ik het niet, wordt de indicatie B, dan schakel ik een officiele in om het officeel vast te leggen

  1. Hoi Bert,

   Een indicatie is niet te geven, dit komt omdat onze energieadviseurs echt een ronde door je huis moeten maken om het een en ander te onderzoeken/bekijken. Natuurlijk kan het zijn dat er wel een verwachting is, maar dat wordt niet afgegeven omdat het wellicht tegenvalt. Mijn advies, voor € 199,00 weet je alles. Hoe oud is jouw label nu?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *