Energielabel opvragen

Energielabel opvragen

Banner energielabelperfect.nl

Waar kan ik mijn energielabel opvragen? Sinds 2015 heeft iedere woning in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit is een overzicht van de energieprestaties die een woning levert.

De score loopt van A (zeer laag energieverbruik) tot B (zeer hoog energieverbruik). Dit is overigens niet alle informatie die op het label vermeld staat.

Met de huidige prijzen voor gas en elektra is het van belang om te weten of jouw woning optimaal geïsoleerd is. Wat is het energielabel van mijn huis? Hoe kan ik een energielabel opvragen? Dat en meer leggen we uit op deze pagina.

Als je direct een inspectie wilt inplannen dan kan dit direct via Energielabelperfect.nl. Dan weet je precies hoe het ervoor staat met jouw woning!

Waar kun je het energielabel opvragen?

Er zijn twee manieren om je energielabel te achterhalen. Via MijnOverheid en via energielabel.nl.

Energielabel woning opzoeken via MijnOverheid

Als je het energielabel voor je woning wilt opzoeken dan kun je naar de website van MijnOverheid gaan. Je hebt een DigiD nodig om in te loggen.

Je vindt hier informatie die betrekking heeft op jouw situatie waaronder je huis en het label dat hieraan is toegekend. Via de Kadastrale Gegevens onder het kopje Wonen kun je het energielabel inzien. Dit is het laatst geregistreerde label.

Als je zelf geen inspectie hebt laten uitvoeren dan zal dit het voorlopige label zijn. Tot 2021 kon je het energielabel online opvragen, dit is nu niet meer mogelijk.

Als je een recent en meer uitgebreid rapport wilt ontvangen dan zal er een inspecteur langskomen om de situatie ter plekke te beoordelen. Er wordt dan een nieuw label verstrekt inclusief notities. Het nieuwe label wordt dan toegevoegd aan jouw persoonlijke account op MijnOverheid.

Voor het aanvragen energielabel huis klik je direct hier.

Energielabel opvragen gratis

Je kunt zonder inloggen snel het energielabel van een huis opzoeken via energielabel.nl. Dit is een website die beheerd wordt door Milieu Centraal. Een voordeel ten opzichte van MijnOverheid is dat deze website openbaar toegankelijk is.

Je bent daarmee niet beperkt tot jouw woonadres maar je kunt het energielabel bekijken van ieder huis in Nederland. Deze informatie is echter niet altijd volledig en kan achterhaald zijn als de eigenaar bijvoorbeeld woningisolatie heeft toegepast in de afgelopen jaren.

Op het moment dat er een mutatie plaatsvindt in een huurwoning dan is een energielabel voor dit adres verplicht. Ook bij een koopwoning zal de verkoper een geldig label moeten overleggen.

Ben je huiseigenaar en kun je geen officieel of definitief energielabel vinden? Vraag dan direct een keuring aan. Als je bij verhuur of verkoop namelijk geen geldig label kunt presenteren dan is het mogelijk dat je een boete krijgt.

Gratis energielabel woning opzoeken

Via de website van energielabel.nl kun je gratis het energielabel opvragen van iedere woning in Nederland. Dat lijkt een goede deal, toch is deze informatie lang niet altijd compleet. Dit komt omdat bij de introductie van dit label in 2015 er een voorlopige score voor iedere woning in Nederland werd toegekend.

Sinds 2021 wordt de informatie van voorlopige energielabels niet meer vertoond op deze website omdat de informatie te beperkt was en niet altijd klopt. Tot 2021 kon je een energielabel online opvragen.

Ook deze score was niet helemaal betrouwbaar omdat er geen onafhankelijke inspectie plaatsvond. De eigenaar gaf zelf aan wat de situatie was, je begrijpt dat de uitkomst daardoor niet altijd betrouwbaar is.

Kan iedereen het energielabel inzien?

Ja, iedereen kan ieder energielabel online inzien via energielabel.nl door een adres in te geven. Deze informatie is openbaar toegankelijk. Dit kan een probleem zijn als je een huis te koop zet of wilt verhuren. Als de woning een lage score heeft dan duidt dit op een woning die niet duurzaam is en daarmee minder waarde heeft.

Het energielabel van mijn huis klopt niet, wat nu? Vraag dan snel een inspectie aan. Een goedkoop energielabel aanvragen particulier bestaat helaas niet meer.

Een gespecialiseerde inspecteur moet altijd uw woning bekijken. Naast een score die aansluit op de werkelijke situatie krijg je ook advies om de woning verder te verbeteren. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen.

Hoe kan ik een energielabel opvragen?

Je kunt het huidige energielabel opvragen via MijnOverheid (eigen woning) of energielabel.nl (iedere woning in Nederland). Als je een afspraak wilt maken met een erkende inspecteur die een label conform de regels na 2021 opstelt dan moet je op de website van Energielabelperfect zijn.

Na aanmelding wordt er naar een lokale inspecteur gezocht die snel langs kan komen. Als je reeds bezig bent met verkoop of verhuur van je woning dan moet je hier niet te lang mee wachten. Anders kun je in verzuim worden gesteld bij de sleuteloverdracht.

Enkele vragen:

Waar kan ik mijn energielabel terugvinden?

Er zijn twee manieren om je energielabel te achterhalen. Via MijnOverheid en via energielabel.nl.

Waar kan ik energielabel downloaden?

Er zijn twee manieren om je energielabel te downloaden. Via MijnOverheid en via energielabel.nl.

Hoe kan ik mijn energielabel uitprinten?

Er zijn twee manieren om je energielabel uit te printen. Via MijnOverheid en via energielabel.nl.

Hoe weet ik of mijn woning een energielabel heeft?

Er zijn twee manieren om je energielabel te checken. Via MijnOverheid en via energielabel.nl. Of je vraagt een nieuwe inspectie aan om te zien wat je label nu is.

Banner energielabelperfect.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *