Zoek uw energielabel

Zoek uw energielabel

Banner 4 energielabelperfect.nl

De woning is bijna verkocht en de verkoopmakelaar vraagt naar alle papieren over de woning. “Zoek uw energielabel op, die is belangrijk.” Ehm, waar heb ik die liggen? In de kast, ergens digitaal in Dropbox, waar eigenlijk? Zoek uw energielabel van de woning op tijd op, dit is namelijk verplicht om te overleggen bij de overdracht van een huis. Zowel bij verkoop als verhuur.

Zoek energielabel via MijnOverheid

Waar vind ik mijn energielabel? Op papier of digitaal? U hoeft niet in alle kastjes te zoeken, u vind uw energielabel in MijnOverheid. Log in via DigiD, ga naar de Kadastrale gegevens bij Wonen en het meest recente label is hier te vinden. Deze optie is specifiek voor huiseigenaren of huurders, nieuwe bewoners kunnen uiteraard niet via hun eigen pagina een label van een andere woning opzoeken. Gelukkig is het label van iedere woning vrij opzoekbaar.

Zoek uw energielabel voor woningen waar u (nog) niet woont via energielabel.nl. Dit is een website die beheerd wordt via Milieu Centraal. Voer de gegevens in die bekend zijn zoals postcode en huisnummer. Aan iedere woning in Nederland is een label gekoppeld. Indicaties die in 2015 werden afgegeven zijn hier niet meer te vinden, online aanvragen voor 2021 nog wel. Zo zoek je het energielabel op voor ieder huis dat interessant is om te kopen of huren. Vergelijk meerdere adressen en bekijk welke woning het meest duurzaam is.

Nieuw energielabel aanvragen

Typ ‘zoek energielabel’ in via Google en u vindt snel en gratis het label voor een specifiek woonadres. Dit betekent echter niet dat de informatie nog juist is. Als er bijvoorbeeld een verbouwing heeft plaatsgevonden of na het leggen van zonnepanelen verandert de situatie. ‘Zoek energielabel woning’ levert dan niet het gewenste resultaat op. Als huiseigenaar kan het voordelig zijn om een nieuw energielabel aan te vragen. Hier zijn kosten aan verbonden maar het biedt wel een aantal voordelen.

In 2015 werd de verplichting voor energielabels ingevoerd. Omdat het onmogelijk was om alle huizen in Nederland te inspecteren werd er een voorlopig label toegekend. Waar vind ik mijn energielabel? Via MijnOverheid of energielabel.nl. Maar als het een voorlopig label betreft dan klopt de informatie wellicht niet (meer). Een label is 10 jaar geldig maar dit betekent niet automatisch dat het nog steeds up-to-date is. Vindt u dat uw energielabel voor de woning niet meer klopt? Vraag dan een inspectie aan via energielabelperfect.nl. Een hogere score leidt tot een hogere verkoop- of verhuurwaarde.

Stappenplan voor de verkoper of verhuurder

Zoek uw energielabel op door deze stappen te volgen:

  • Zoek uw energielabel via MijnOverheid
  • Download het label en voeg het toe aan de documentatie
  • Draag het over aan de koper of huurder

Is uw energielabel verouderd? Vraag dan een keuring aan via energielabelperfect.nl. Binnen enkele dagen komt er een erkende inspecteur langs om de woning op te nemen. Die zal het rapport opmaken. U vindt uw energielabel vaak al de volgende dag in de mailbox.

Stappenplan voor de koper of huurder

Zoek je energielabel door deze stappen te volgen:

  • Zoek je energielabel op via energielabel.nl
  • Vul de adresgegevens in
  • Bekijk de label informatie zoals deze geregistreerd staat

Als de verkoper of verhuurder nog geen definitieve keuring heeft laten uitvoering dan kan de informatie mogelijk verouderd zijn. Zoek het energielabel van de woning dan niet zelf op maar vraag het aan de verkoper, verhuurder of makelaar. Het is verplicht om het label te overleggen bij verkoop of verhuur. Zo weet je als nieuwe bewoner wat je te wachten staat en kun je de energiekosten berekenen. Of je reserveert een bedrag in de hypotheek voor verduurzaming van de woning.

Klopt mijn WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van een woning heeft invloed op zaken als de gemeentelijke belastingen evenals de hoogte van de huur. Vindt u uw energielabel niet juist en zou het lager moeten zijn? Dan is het mogelijk om een nieuw label aan te vragen waarmee u in beroep kunt gaan tegen de vastgestelde WOZ-waarde. In de meeste gevallen hebben bewoners een verouderd label die te laag uitvalt, er zijn echter situaties waarin een automatische toekenning juist te positief uitvalt. En een huis met een A score terwijl het eigenlijk een D label woning betreft betekent hogere lasten.

Zoek je energielabel op, als je vermoed dat de score niet juist is laat dan een inspectie uitvoeren. Een nieuw energielabel is 10 jaar geldig.

Banner 4 energielabelperfect.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *